Theotokopulos, Dominikos zis El Greco (1541-1614)

Theotokopulos, Dominikos zis El Greco (1541-1614)

3478 Vizite

Dominikos Theotokopulos zis El Greco (1541-1614)

 

    Pictor manierist, El Greco este considerat ca fiind un alt personaj misterios din marea galerie a valorilor universale, tocmai datorita biografiei sale incomplete.

    Tablourile sale abunda de teme religioase si este un portretist remarcabil; trebuie deasemenea sa amintim si de contributiile sale din sculptura si arhitectura.

     Calatoreste si uceniceste in Italia, probabil in atelierul lui Titzian, plecand apoi in Spania unde i se deschid noi perspective. Se stabileste in Toledo, unde isi va incheia si viata, Spania fiind pentru el o a doua patrie, numindu-l El Greco, cu toate ca el va semna tablourile cu numele sau grecesc, folosind alfabeltul elen. Picteaza biserici, manastiri si tablouri remarcabile, creatia sa devenind punct de referinta al avangardei expresioniste germane. Cazut intr-un con de umbra, va fi repus in drepturi in secolul XX.

    Gasim in Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti trei opere apartinandu-i marelui pictor.


"Sen Filipa II (Adoracja imienia Jezus)""Christus am Olberg"Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO