Luchian, Stefan (1868-1916)

Luchian, Stefan (1868-1916)

19634 Vizite

Stefan Luchian (1868-1916)

 

     Poetul plastic al florilor, Stefan Luchian s-a scolit la Bucuresti la Scoala Nationala de Arte Frumoase, in ciuda incercarilor mamei sale care dorea ca el sa urmeze cursurile scolii militare.

     S-a aflat sub indrumarea lui Grigorescu, plecand apoi in Germania la studii si apoi la Paris unde intra in contact cu tendintele vremii – efervescenta impresionista. Se reintoarce in tara unde lucreaza cu frenezie si expune neincetat. Cu toate acestea succesul nu-i surande, in cadrul unei expozitii Grigorescu fiind singurul care ii cumpara un tablou.

     Existenta sa trista ne arata un Luchian macinat de o boala cumplita ce-l paralizeaza spre finalul vietii, cunoscut fiind faptul ca pentru a putea picta i se lega penelul de mana.

     Viata sa mizera se incheie la numai 48 de ani. Ne-au ramas pastelurile sale a caror tehnica o dusese aproape de perfectiune si tablourile sale - florile lui Luchian dovedind prin simplitatea lor si tehnica deosebita un talent urias. Artistul a reusit sa imortalizeze splendorile peisajului romanesc cu o tehnica unica prin simplitatea si finetea ei.


Autoportret

"Peisaj de la Moinesti"

"Gladiole"Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO