Delacroix, Eugène(1798-1863)

Delacroix, Eugène(1798-1863)

3906 Vizite

Eugene Delacroix (1798-1863)

 

     Delacroix a fost reprezentant al romantismului; pictorul s-a nascut in Franta, primind de la familia sa o educatie aleasa. Putin statornic sentimental, se va indragosti pe rand de aproape toate femeile cu care va veni in contact – de la cameriste la modele. ’’Fermecator si sclipitor Delacroix place femeilor’’. Va fi prieten cu Lamartine, Hugo, Dumas, Berlioz. Calatoreste mult, prilej pentru el sa studieze si sa picteze. In 1857 va fi acceptat in randurile Academiei de Arte Frumoase.
     A pictat cu succes natura, portrete si flori. Moare in 1863 si va fi inmormantat la Saint-Germain-des-Pres.

     Criticat in timpul vietii de unii care l-au numit diletant si l-au acuzat ca stie doar sa schiteze, Baudelaire va spune despre marele pictor: ” Niciodata un artist nu a fost mai atacat, mai luat in deradere si mai condamnat. Dar ce inseamna pentru noi aceasta indecizie a cercurilor elitiste, nemultumirea catorva saloane burgheze, respirand ura si unde pedanteria joaca dominor? Problema este expusa in detaliu, iar dovada se afla inaintea lor –evidenta, mare, stralucitoare”, iar Hugo se va intreba: "Oare fluieraturile prostilor nu reprezinta fanfare ale gloriei?""Sfantul Mihail invfrange diavolul"

"Jeune orpheline au cimetiere"


"La liberte guidant le peuple"Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO