Dalí, Salvador (1904-1989)

Dalí, Salvador (1904-1989)

7956 Vizite

Salvador Dali (1904-1989)

 

     Pictor spaniol, Dali a fost reprezentant al suprarealismului in arta. Futurismul italian, Scoala de Metafizica a lui De Chirico, dar si lecturile din Freud ii vor trezi interesul pentru manifestarile inconstientului in arta.

     Face cunostinta la Paris cu Picasso, Breton, Eluard, pe ultimul despartindu-l de sotia sa care ii va deveni muza de inspiratie si va ramane alaturi de el pana a sfarsitul vietii.

     Expozitiile sale de la New York vor obtine un succes triumfal. Cunoscut ca excentric si megaloman pana la limita extremului, Dali a folosit forta presei pentru a-si alimenta imaginea egoului sau despre care ajunsese sa vorbeasca la persoana a treia, dar si pentru a-si spori averea. Spre finalul vietii se retrage din viata publica, disparand dintre noi in 1989 in localitatea unde s-a nascut Figueras.

     Imaginile surprinse pe panzele sale capata forma datorita rationalizarii paranoiei care il poseda. Imprumuta din Renastere exactitatea desenului si a culorilor, mai putin dimensiunea echilibrului formal. Deformeaza realitatea, amestecand cantitati mari de oameni, obiecte, animale.
"The Temptation of Saint Anthony, the father of Christian monasticism"

"Soft Construction with Boiled Beans (Premonition of Civil War)"Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO