Cézanne, Paul (1839-1906)

Cézanne, Paul (1839-1906)

6286 Vizite

Paul Cezanne (1839-1906)

     Considerat cel mai mare innoitor al picturii la sfarsitul sec. al-XIX-lea, tablourile marelui pictor francez se caracterizeaza prin reducerea perspectivei la valorile termice ale culorilor si directa referire la formele geometrice. Cezanne a facut trecerea de la impresionism la cubism.

     Crescut intr-un mediu lipsit de griji, pictorul a fost bun prieten cu Emile Zola, iar destinul sau s-a intersectat cu cel al lui Pissaro, Renoir si alti viitori pictori celebri.

     In 1900 expune la Expozitia Universala de la Paris, incepand sa fie cunoscut. In anii urmatori expune in cadrul mai multor evenimente, iar notorietatea sa capata proportii.

     Pictura sa a avut un impact deosebit asupra artei sec XX. A dorit sa moara pictand, si visul i s-a indeplinit: in 1906 la varsta de 66 de ani contacteaza o pneumonie in urma unei ploi care il surprinde pictand.

     Meritele sale sunt ecunoscute inca din timpul vietii, unul din ilustrii sai urmasi, Picasso pictand dupa moartea sa tabloul "Domnisoarele din Avignon", un omagiu adus predecesorului sau.


"Muntele Sfanta Victoria"

Paul Cezanne autoportret

"Jucatorii de carti"Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO