Brueghel cel Batrân, Pieter (cca.1525-1569)

Brueghel cel Batrân, Pieter (cca.1525-1569)

5246 Vizite


Pieter Brueghel cel Batran

    Considerat cel mai de seama reprezentant al picturii flamande din secolul XVI, Pieter Brueghel cel Batran a fost supranumit si Bruegel al Taranilor. Artistul isi dezvolta un stil propriu, renuntand la tiparele Renasterii, dar tinand cont de experientele inaintasilor sa flamanzi si italieni.

    Isi face ucenicia la curtea lui Carol Quintul si este pasionat de stiintele umaniste, citindu-i cu pasiune pe Erasmus din Rotterdam si Francios Rabelais.

    Va calatori in Italia unde va aduna material pentru operele sale ulterioare. Intors acasa isi va schimba orientarea artistica catre lumea taranilor pe care o va imortaliza in picturi unice. Cele mai reprezentative picturi le-a creat in ultima perioada a vietii.

    Aflat pe patul de moarte, artistul arde de frica Inchizitiei cateva panze, pentru a-si proteja familia.

    A fost intemeietorul dinastiei de pictori Bruegel. Fiul sau cel mare, Pieter Bruegel cel Tanar, fratele lui, Jan Brugel, fiul acestui Jan Brugel cel Tanar, precum si cei doi fii ai acestui din urma, Abraham si Jan Baptista vor completa o familie de artisti valorosi.


Turnul BabelJocuri de copiiDistribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO