Abildgaard, Nikolaj Abraham

Abildgaard, Nikolaj Abraham

4445 Vizite


Nikolaj Abraham Abildgaard


      Artist danez, nascut in Copenhaga si care a trait intre anii 1743-1809, a studiat sub indrumarea lui John Edvard Mandelberg si Johannes Wiedewelt.
      A urmat Academia Regala Daneza si a castigat intre anii 1764-1767 medalii si chiar medalia de aur in 1767 care includea si o excursie pe care a asteptat cinci ani pana a primit-o.
      L-a asistat pe profesorul Mandelberg in pictarea decoratiilor palatului regal din Fredensburg, picture considerate clasice – find sub influenta artistilor francezi clasici ca Nicolas Poussin si Claude Lorrain.
      Cu toate ca artistii vremii alegeau Parisul ca destinatie de studiu, Abildgaard a optat pentru Roma, unde a stat intre 1772-1777. In general ambitia lui s-a indreptat catre subiectele istorice. In timp ce statea la Roma a studiat frescele lui Carracci la Palatul Farnese si picturile lui Rafael, Titian si Michelangelo. In plus el a studiat si alte discipline ca sculptura, arhitectura, decoratiile si pictura pe pereti si si-a completat cunostiintele de anatomie, mitologie.
      Paraseste Roma in 1777 cu gandul sa revina la Copenhaga ca profesor, ceea ce va si reusi foarte repede, in 1778 fiind numit pe aceasta functie.
      A fost un pictor academic al scolii neoclasice. Intre 1777-1794 a fost deosebit de prolific, lasand in urma nu doar creatii monumentale, dar si mici ilustratii si vignete.
      In jurul lui 1780 a fost solicitat de guvernul danez sa picteze piese monumentale mari despre istoria Danemarcei, a decorat intreaga Sala a      Cavalerilor de la Palatul Christiansborg. A fost o lucrare deosebit de complexa.
       In 1781 se casatoreste cu Anna Maria Oxholm si esueaza in tentativa sa de a fi ales Director al Academiei, unde va fi totusi numit doi ani mai tarziu. A avut reputatia de a fi un tiran si de a-si pastra pentru sine cat mai multe din sarcinile pe care le avea Academia in crearea diferitelor picture.
       A fost fascinat de Revolutia Franceza, pe care a si incercat sa o incorporeze in picturile Salii Cavalerilor, fiind refuzat de rege.
       Dupa 1794 va fi izolat politic, scos din ochii publicului si nemaiprimind sarcini oficiale in domeniu niciodata.
       Incendiul din februarie 1794 de la Palatul Christiansborg a avut deasemenea un efect dezastruos asupra carierei lui Abildgaard, pentru ca sapte din cele zece picturi deja livrate fiind distruse; totusi focul aducandu-i cateva angajamente ca arhitect, el conducand decoratiile de la Palatul Levetzau.
       La inceputul secolului 19, interesul sau pentru pictura reinvie, acum el pictand patru scene din comedia Andria apartinand lui Terence. Tot acum se va recasatori, de data aceasta cu Juliane Marie Ottsen, cu care va avea doi baieti si o fata.
       In 1804 va avea de facut pentru curtea tronului o serie de picturi, dar din cauza neintelegerilor asupra pretului, lucrul a fost interupt. Totusi a continuat sa livreze curtii proiecte de mobile si decoratii pentru camere.
       Va fi reales sa conduca Academia din 1801 pana in 1809 cand a si murit. Este ingropat la Copenhaga in Assistens Cemetery.
In ciuda faimei imense in timpul vietii, acum opera sa abia este cunoscuta in afara Danemarcei.
       A fost un teoretician rece, inspirat de arta si nu de natura. Stilul sau a fost clasic cu tendinte romantice, avand un remarcabil simt al culorii.


Ranitul Filoctet

 
 

Nachtmahr


 Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO