Nelu Gradeanu

Nelu Gradeanu

2526 Vizite„…Am o pretuire sacra si o dragoste intru Hristos pentru maestrul Nelu Gradeanu”
pr. prof. dr. Constantin Galeriu
click aici pentru a vedea galeria online a lui Nelu Gradeanu

Citam: "M-am nascut la 16 aprilie 1969 in Barlad, jud. Vaslui. Am absolvit Colegiul ,,Ghe. Rosca Codreanu" din Barlad. Mai multi ani am urmat pictura bisericeasca in cadrul Scolii de Pictura Monumentala de pe� langa Patriarhia Romana, cu profesorii Vasile Caraman si Gheorghe Raducanu. Sunt licentiat al facultatii de Psihologie, Bucuresti. Conduc Asociatia Culturala ,,Lumina din Lumina" si sunt membru fondator al Asociatiei Olanda - Romania.

Mai jos aveti cateva scurte repere din activitatea mea:

1999-2005 Am devenit colaboratorul si pictorul acreditat al Episcopului Ioachim Mares al Husilor.

1994-2010 Am organizat si deschis expozitii personale: ICOANA SUFLETULUI ROMANESCA si SFANTUL IOAN BOTEZATORUL IN 30 DE IPOSTAZE ( 1994-1996 ) la Barlad, Vaslui, Iasi, Suceava, Ipotesti (in casa memoriala a lui Mihai Eminescu), Roman, Bucuresti la care au vorbit P. S. Ioachim al Husilor, Parintele Constantin galeriu, Valentin Ciuca, Gh. A. M. Ciobanu, D. N. Zaharia, Gheorghe Raducanu, Arhimandrit Mina Domzeu, expozitia ICOANE, PORTRETE DE MARI DUHOVNICI ( 1997-2005) la Bucuresti, Iasi, Craiova, Focsani, Anglia, Tara Galilor, Olanda. Am pictat 20 de biserici dintre care 10 sub conducerea mea ( Manastirea Dobrina si bisericile din Harsova, Coroiesti, Rasesti, Sf. Nicolae- Husi, Ciurea-Negresti, Valea-Mare)si am realizat pentru Palatul episcopal din Husi 32 de portrete in marime naturala ale fostilor episcopi ai Husilor. 2004 - La un an de la trecerea in nefiinta a Parintelui Constantin Galeriu am pictat 21 de tablouri: GESTICA MAINILOR PARINTELUI GALERIU, IN PREDICA, donate viitorului Muzeu consacrat cunoscutului cleric si umanist.

Membrul al Asociatiei KUNSTVEREIN COBURG E. V.- GERMANIA

Sunt primul artist iconograf care introduce pictura iconografica pe JUG, COVATA si ROGOJINA.

Tablouri ale mele se afla in tara si strainatate:

Muzeul Literaturii Romane-Iasi, Muzeul de Arta Roman, Muzeul Judetean Vaslui, Muzeul Episcopiei Husilor. Colectia poetului Adrian Paunescu, Tudor Gheorghe, Valentin Ciuca, Fuego, Adrian Porumboiu, dr. C. Teodorescu, prof.Dr. Vasile Astarastoae, Ion Iliescu, Dumitru Prunariu, Episcopul Londrei, iubitori de art din Romania, Anglia, Olanda, Tara Galilor, Germania, Franta, Belgia etc."

 

www.tablouri-de-vis.ro: Ce parere aveti despre directia, tendinta actuala in pictura romaneasca dar si in cea mondiala?

Nelu Gradeanu: Majoritatea pictorilor adopta stiluri din arta deaja consacrate adaptandu-le specificului sau ca viziune si potential. Ca atare se picteaza in toate stilurile si metodele� experimentale, cunoscute si in fiinta fiecarui artist� se da o lupta cu ideea de noutate si autenticitate.


TdV: Credeti ca opera unui artist ar trebui sa reflecte neaparat realitatile existentei sale, adica sa fie ancorat in perioada pe care o reprezinta?

N.G.: Nu, nu cred ca e necesar, ba as zice ca artistii sunt mai mult ca niciodata chemati, astazi, sa redea latura frumoasa a vietii si nu dramele si angoasele existentiale...


Tdv: Ce stil considerati ca vi se potriveste cel mai mult?

N.G.: Ma simt apropiat de stilul Post- impresionism dar nici abstractul nu-mi este strain


Tdv: Care sunt artistii preferati? (romani/straini).

N.G.: Impresionistii, si de la noi triada augusta: Grigorescu, Andreescu si Luchian


Tdv: Care sunt temele preferate de dvs.?

N.G.: Icoana (dar nu cea de talcioc si bazar), Omul si Natura


Tdv: De unde va inspirati de obicei pentru lucrarile dvs? Calatoriti, aveti modele pentru nuduri, mergeti in natura?

N.G.: Calatoresc, analiza pertinenta a psihologiei umane, studiu, fotografii si modele.


TdV: Aveti tabieturi sau superstitii cand lucrati la un tablou?

N.G.: Nu, doar linistea atelierului si a mea. Nu folosesc ,,stimulente"

Marele Corneliu Baba avea un tabiet interesant: inainte de a incepe sa picteze se spala 15 minute pe maini... eu nu am asemenea tabieturi.


Tdv. : Reveniti asupra unui tablou de obicei sau “e gata din prima” cum se spune?

N.G.: Depinde de tema si abordare, am tablouri pe care le fac ,, a la prima" si tablouri care necesita etape sau reveniri


Tdv: Credeti ca se poate trai din pictura in Romania?

N.G.: Da, eu personal traiesc din pictura si chiar bine!


Tdv : Aveti multe expozitii in general? Le pregatiti singur sau sunteti ajutat? Dureaza mult pregatirile?

N.G.: Am foarte multe expozitii si au fost cazuri cand le-am organizat singur dar si cand am fost ajutat, depinde de amploare expozitiei.


Tdv: Credeti ca perceptia estetica a momentului este distorsionata de conditiile social economice, omul indepartandu-se de arta?

N.G.: Nu, experienta personala ma indreptateste sa declar ca perceptia nu este distorsionata, insa si acum si mai inainte consider ca arta este un apanaj al oamenilor de succes si nu a multimilor. Cantarea Romaniei si politica comunista a distorsionat perceptia fata de arta si accesul in gloata la creatie in general si la pictura in special.


TdV: Chiar si la nivelul la care ati ajuns dvs. continuati sa studiati pe principiul ca “invatam toata viata”?

N.G.: Da, sigur, e necesara informatia si studiul permanent pentru cunoastere si o mai buna gimnastica a mintii.


TdV: Ce dicton considerati ca va caracterizeaza?

N.G.: Din Lumina sufletelor voastre, oferiti Lumina si celor din jurul vostru...


TdV: Cu ce muzica considerati ca se pot asocia operele dvs?

N.G.: Tudor Gheorghe si parti din muzica clasica.


Cateva cuvinte de incheiere:

N.G.: Pretuire pentru efortul dumneavoastra de promovare si cultivare a frumosului si trairilor artistice. In Romania demersul acesta este ,,drum de Golgota". Multumiri pentru invitatia aceasta! Iar vizitatorii site-ului dvs. sa inteleaga faptul ca, investitia in arta este durabila, benefica si utila in momente fericite si mai putin fericite din viata omului. Intr-o lume a produsurilor de consum, o icoana sau un tablou facut cadou la casatorie sau onomastica, garanteaza amintirea permanenta a celor ce primesc, fata de cel care daruieste si exemplele ar putea continua...Distribuie pe: | |

V-ar mai putea interesa

Poza Eduard Sandu 1

Eduard Sandu
| |

Poza Andrei Branisteanu 1

Andrei Branisteanu
| |

Poza Mihai Ionescu 1

Mihai Ionescu
| |

Poza Gogu Neagoe 1

Gogu Neagoe
| |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO