Barbu Gheorghe

Barbu Gheorghe

2893 Vizite Arta, nu vorbe!


click aici pentru a vedea galeria online a lui Barbu Gheorghe Pentru toti cei care ne-au intrebat ce cunostem in legatura cu pictorul Barbu Gheorge, redam mai jos cateva randuri despre acest minunat artist, pe care noi personal, cei din redactie, il apreciem foarte mult. Nu foarte darnic cu cuvintele, artistul a binevoit sa ne raspunda pentru dvs. la cateva intrebari, lasand opera sa vorbeasca mai mult decat o pot spune oricate cuvinte.
 "Sunt fascinat de culoare inca din primii ani ai copilariei. Cand priveam florile, intram intr-un fel de transa si vorbeam cu ele. Cu desenul si acuarela am inceput in clasele primare, cand profesorul ne punea un ghiveci pe catedra sa-l desenam.
 Dupa terminarea scolii am intrat ca ucenic si am lucrat cu mai multi pictori de biserici, aproximativ 5 ani. Permanent pictam, eram fascinat de bucuria si armonia din natura si de peste tot. In cautarile mele, Grigorescu a ocupat un rol foarte important in evolutia mea.
 Tot in aceasta perioada, m-am inscris la Scoala de arte, din Ploiesti. Exista un eveniment dragut legat de examenul la Scoala de arte. Eram in trecere prin Ploiesti si am aflat intamplator ca se da examen. Am intrat in sala si mi-am dat seama ca nu aveam nici creion, nici pensula. Am asteptat sa termine unul din colegi ca sa pot sa-i cer creionul ; am creionat imaginea, dupa care, din vopsele lui am reusit sa pictez, cu mana (pentru ca nu aveam pensula). Rezultatul a fost uimitor. Profesoara din sala de examen, luand lucrarea mea ca exemplu, ne-a spus : � Daca voi veti reusi, la sfarsitul celor trei ani scoala, sa faceti o lucrare ca aceasta, inseamna ca ati invatat pictura.
 Macii au fost cei care m-au determinat sa-i pun pe panza. Asa au aparut primele tablouri (in ulei). M-a fascinat delicatetea si intensitatea culorii, gingasia si suavitatea. Prindeam aripi in timp ce pictam. Apoi, cu timpul, am inceput sa reproduc din Grigorescu. M-a fascinat Grigorescu ; l-am cautat peste tot… si l-am gasit ... in Franta... cautam  Cap de fetita, (pictura din perioada Barbizon)."


Tablouri-de-Vis: Ce parere aveti despre directia, tendinta actuala in pictura romaneasca dar si in cea mondiala?
Barbu Gheorghe: Suntem permanent in evolutie, iar arta sustine evolutia, mai mult chiar, deschide noi cai de expresie a sinelui.

TdV: Credeti ca opera unui artist ar trebui sa reflecte neaparat realitatile existentei sale, adica sa fie ancorat in perioada pe care o reprezinta?
B.G.: Nu neaparat.

Tdv: Ce stil considerati ca vi se potriveste cel mai mult?
B.G.: Stilul realist.

Tdv: Care sunt artistii preferati? (romani/straini).
B.G.: Cum spuneam, Grigorescu ramane mereu in sufletul meu, apoi Aman, Luchian, Rembrandt...

Tdv: Care sunt temele preferate de dvs.?
B.G.: In principal florile si naturile statice

Tdv: De unde va inspirati de obicei pentru lucrarile dvs? Calatoriti, aveti modele pentru nuduri, mergeti in natura?
B.G.: Imi fac compozitii sau ma inspir din maiestri, insa... orice adiere de vant imi transmite un mesaj. Natura insoteste sufletul.

TdV: Aveti tabieturi sau superstitii cand lucrati la un tablou?
B.G.: Nu.

Tdv. : Reveniti asupra unui tablou de obicei sau “e gata din prima” cum se spune?
B.G.: Cateodata da, revin asupra temei, alteori sunt incantat “din prima” de realizare.

Tdv: Credeti ca se poate trai din pictura in Romania?
B.G.: Unui artist ii este destul de “delicat” sa traiasca din pictura, insa sunt si perioade cand piata abunda de cereri.

Tdv : Aveti multe expozitii in general? Le pregatiti singur sau sunteti ajutat? Dureaza mult pregatirile?
B.G.: Nu particip la expozitii.

Tdv: Credeti ca perceptia estetica a momentului este distorsionata de conditiile social economice, omul indepartandu-se de arta?
B.G.: Cand dicteaza inima, arta e langa suflet, daca stomacul e gol, apar distorsiuni...

TdV: Chiar si la nivelul la care ati ajuns dvs. continuati sa studiati pe principiul ca “invatam toata viata”?
B.G.: Invatam toata viata.

TdV: Ce dicton considerati ca va caracterizeaza?
B.G.: Il parafrazez pe Descartes: simt, deci exist!!!

TdV: Cu ce muzica considerati ca se pot asocia operele dvs?
B.G.: Muzica florilor mele o asociez cu Vivaldi sau Beethoven...

Cateva cuvinte de incheiere:
B.G.: Va multumesc ca m-ati descoperit. S-auzim de bine!
 

Acest material se poate prelua partial/integral numai cu mentionarea prin hyperlink a portalului www.tablouri-de-vis.ro .

mai 2010


Distribuie pe: | |

V-ar mai putea interesa

Poza Rus Lenuta 1

Rus Lenuta
| |

Poza Emil Cojocaru 1

Emil Cojocaru
| |

Poza Mihaela Ionescu 1

Mihaela Ionescu
| |

Poza Nelu Gradeanu 1

Nelu Gradeanu
| |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO