Liviu Dogeanu

Liviu Dogeanu

656 Vizite

M -am nascut la 10.02.1950 in mun. Rosiorii de Vede (denumit si Russenart in perioada medievala), stravechi si important focar de cultura din inima Campiei Romane, meleagurile rosiorene fiind locul de bastina a numeroase personalitati, mai ales din domeniul literaturii, dar si al muzicii, istoriei si artelor plastice, printre care Radu Gramaticu cu celebrul sau Tetraevanghelier de la 1570, Alexandru Deparateanu, Gala Galaction, Grigore Paucescu, Petre Bellu, Zaharia Stancu, Marin Preda, soprana Irina Dogeanu de la Opera Romana sau Ecaterina Titulescu, sotia ilustrului diplomat roman Nicolae Titulescu. Primele tablouri in ulei le -am realizat la Rosiori si Lugoj, al doilea oras de care sunt legate momente ale copilariei mele. Debutul expozitional in pictura l -am avut tot in orasul natal, in Sala de Expozitii de la Palatul Albina (superba cladire distrusa partial in urma cutremurului din 1977 dar demolata in intregime ulterior de autoritatile comuniste, impreuna ca numeroase alte cladiri de valoare istorica, culturala si arhitctonica din centrul vechi al orasului). Din 1969 locuiesc in mun. Bucuresti, unde am urmat cursurile universitare de inginerie chimica si petrochimica si mi -am desfasurat activitatea profesionala, locul unde domiciliez si in prezent. In timpul facultatii am avut mai multe expozitii, la clubul fostului Institut de Petrol si Gaze (vecin cu sala Dalles). Dupa terminarea facultatii si in paralel cu activitatea profesionala am continuat sa pictez pana in 1988, cand statul comunist a micsorat masiv importurile de culori pe baza de ulei si acestea ajunsesera de negasit in magazinele fondului plastic. In aceasta perioada am continuat sa expun in diferite cluburi din Bucuresti, la Petrolexport, pe Blv. Magheru sau la ICECHIM pe Splaiul Independentei. Din aceasta perioada imi amintesc si cateva titluri de tablouri de care a trebuit sa ma despart cu lacrimi in ochi, instrainandu -le ca sa pot supravietui in momente mai grele ale vietii: Apus de soare la Rosiori, Padurea ucisa (lucrarea dorindu -se un mesaj de revolta fata de taierea unei bune parti din vestita si pitoreasca Padure Nebuna de la marginea municipiului Rosiori), Mori de vant in lumina rasaritului, Steaua pierduta, Planeta ciupercilor, Lumi transcedentale, Padurea de indigo. Am mai lucrat sporadic cateva tablouri la Dusseldorf, in Germania, in perioada anilor 2002-2004. Am continuat sa profesez ca inginer pana in 2011, cand m -am pensionat, moment din care m -am dedicat in intregime artelor plastice, lucrand mai ales la Bucuresti, Buftea si Breaza, unde detin o mica proprietate. Lucrez in maniera impresionista sau suprarealista (realism magic). Pozele realizate dupa ultimele mele tablouri au fost trimise pe site -uri de specialitate din Italia si Franta si au fost cotate elogios de privitori anonimi dar si de sprecialisti si critici de arta.

Arta - frumusetea nepieritoare, natura si viata - privite in toata splendoarea, maretia si diversitatea lor reprezinta cele mai puternice argumente pentru care merita sa traim....

Liviu Dogeanu

Poze: 1. Russenart (azi mun. Rosiorii de Vede) la 1.900;

2. Russenart (azi mun. Rosiorii de Vede): Inserare in Padurea nebuna;

3. Bisericuta fostei Manastiri Negru Voda de la 1524, din Padurea nebuna, locul de intalnire al pictorilor rosioreni;

4. In curte la Breaza;

5. Primavara in curte la Breaza;

Sos. Mihai Bravu 147-169, bl D5, Sc. C, et. 7, apart. 108, Sect. 2 Bucuresti

Distribuie pe: Facebook | Google+ | Pinterest

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO