Manierism

Manierism

3106 Vizite

 Manierism

Stilul artistic manifestat intre Renasterea la apogeu si Baroc si Clasic la inceput - poarta numele de manierism. A luat nastere in Italia, in jurul anului 1520 si a cunoscut o mare dezvoltare mai ales intre anii 1580-1650.
 Se poate caracteriza printr-o "decadenta in contradictie cu idealurile de armonie ale generatiilor anterioare".
 Denumirea de "manierism" a fost introdusa la inceputul se. XX de istoricul de arta elvetian - Heinrich Wolfflin, in lucrarea sa "Problema stilului in arta plastica".
 Ca si caracteristice se pot evidentia: folosirea schemelor sinuoase, prelungirea formelor, torsiunea si deformarea corpurilor, in compozitie se multiplica elementele si planurile, se observa o pierdere a coerentei si claritatii imaginii.
 Precursorii acestui stil sunt artistii florentini Jacopo da Pontormo si Rosso Fiorentino. Imediat li se vor alatura Giulio Romano - elev al lui Rafael Sanzio, Parmigianino si Beccafumi, Tintoretto si Veronese si multi alti pictori mari.

 Tintoretto - Leda si lebada


El-Greco - Iisus alunga negutatorii din templu


Agnolo Bronzino - Alegorie

 Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO