Fauvismul

Fauvismul

3817 Vizite

 Renuntarea la perspectiva, folosirea culorilor violente si a tonurilor pure au reprezentat principalele caracteristice ale fauvismului - curent formalist din pictura franceza a inceputului de secol XX.
 Matisse, Derain, Puy si alti tineri pictori francezi au expus in anul 1905 la Salonul de Toamna de la Paris, lucrari ce au socat prin violenta exploziei de culori. Louis Vauxcelles, critic de arta, avea sa spuna: "S-ar putea spune: Donatello printre bestii salbatice''. (din francezul: fauves - animale salbatice). Sintagma a prins si acest nou experiment a reprezentat nasterea unui nou curent.
 Fauvismul s-a nascut din intalnirea unor pictori cu temperamente artistice deosebite si cu aceleasi probleme ale creatiei.
 Culori nealterate de amestec, aplatizarea spatiului, spontaneitatea de creatie sunt doar cateva din elementele ce ii caracterizau pe acesti artisti.
 Gauguin si Van Gogh au fost considerati precursorii acestei noi maniere de abordare a culorii in pictura si deasemenea vor fi cei doi mari artisti ce vor influenta acest curent.
 Atelierul lui Gustave Moreau a jucat un rol deosebit in dezvoltarea acestei miscari - atelierul a fost frecventat si de pictorul roman Th. Pallady.
 Nu trece multa vreme si fauvismul va trece granitele Frantei, influenta acestuia exercitandu-se asupra tuturor artistilor vremii - dintre care mentionam pictorii rusi - Jawlensky si Kandinsky.
 Reprezentantii fauvismului au avut o influenta asupra picturii de mai tarziu - asupra cubismului, suprarealismului, pictruii abstracte.
 Dintre reprezentantii de seama amintim pe: Dufy, Rouault, Derain, Valtat si altii.

Vlamink - Pod din Chatou - 1906


Derain - Trei personaje stand pe iarba


Van Dongen - Femeie fatala - 1905


 Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO