Cubism

Cubism

13665 Vizite

 Cubism


 Bazele cubismului au fost puse de Pablo Picasso si Georges Braque. Nucleul a fost in Franta intre anii 1908-1914. Acest curent se va dovedi deosebit de popular castigand foarte repede un numar imens de adepti. "Domnisoarele din Avignon" (1907) a reprezentat primul semn distinct, fiind pentru prima data cand un pictor se desparte asa de evident de obisnuita arta figurativa si de metoda de reprezentare bazata direct pe perspectiva.
 Startului dat de Braque i se va alatura si observatia criticului Vauxcelles - parintele termenului fauves - si cel care va remarca ca artistul va reduce motivele la scheme geometrice, la cuburi.
 Initial cu sens peiorativ, termenul de cubism va fi atasat si lui Braque si lui Picasso, cu toate ca intentia lor nu fusese de a face cuburi sau alte figuri geometrice.
 Cubismul este o arta realista, iar Picasso si Braque sustineau ca vechea metodata de pictura a devenit anacronica, pentru ca a pierdut orice urma de contact cu exteriorul.
 Cubismul are trei etape distincte:
1) precubismul - pana in 1910 - un rol covarsitor aici il va avea influenta lui Cezanne si a celebrului sau sfat de a "reda natura prin intermediul cilindrului, sferei si conului". Dar Picasso si Braque care pictau la acea vreme multa natura moarta si peisaje, nu percep ca suficienta doar simpla renuntare la perspectiva, ci vor sa refaca motivele la figuri geometrice fundamentale.
2) faza analitica - 1910 -1913 - sau cubismul ermetic cum a mai fost denumita - cuprinde tendinta pictorului de a descompune obiectul infatisat intr-o multitudine de suprafete geometrizate si mici. Culorile predominante vor fi cafeniul si cenusiul. Pentru a evita abstractul vor recurge la diferite metode cum ar fi colaju.
3) faza sintetica - in aceasta etapa culorile se regasesc din nou in operele artistilor cubisti.
 Efect secundar al cubismului va fi aparitia asa zisilor "cubisteurs" - cei care nu au inteles niciodata cubismul si au folosit cuburile si figurile geometrice fara nici un sens.
 Reprezentanti ai cubismului amintim pe: Marcel Duchamp, Fernand Leger, Robert Delaunay.

Georges Braque - Viaduct in Estaque, 1908Pablo Picasso - Natura moarta cu vioara, 1914Georges Braque - Femeie cu chitara, 1913Robert Delaunay - Soare, turn si aeroplan, 1913Distribuie pe: |

Pictura reprezinta cu siguranta materializarea cea mai graitoare a creativitatii omului in dovada vie ca spiritul artistic este menit si harazit doar Omului. Amestecul culorii si elaborarea formelor constituie in totalitate apanajul spiritului uman, al artistului ce lucreaza si se exprima pe sine pentru sine si pentru semenii sai!

Toate drepturile rezervate Tablouri de Vis | ANPC | Prelucrarea datelor personale | Politica de utilizare Cookie

Webdesign Direct SEO