Luchian, Stefan (1868-1916)

Stefan Luchian (1868-1916)

 

     Poetul plastic al florilor, Stefan Luchian s-a scolit la Bucuresti la Scoala Nationala de Arte Frumoase, in ciuda incercarilor mamei sale care dorea ca el sa urmeze cursurile scolii militare.

     S-a aflat sub indrumarea lui Grigorescu, plecand apoi in Germania la studii si apoi la Paris unde intra in contact cu tendintele vremii – efervescenta impresionista. Se reintoarce in tara unde lucreaza cu frenezie si expune neincetat. Cu toate acestea succesul nu-i surande, in cadrul unei expozitii Grigorescu fiind singurul care ii cumpara un tablou.

     Existenta sa trista ne arata un Luchian macinat de o boala cumplita ce-l paralizeaza spre finalul vietii, cunoscut fiind faptul ca pentru a putea picta i se lega penelul de mana.

     Viata sa mizera se incheie la numai 48 de ani. Ne-au ramas pastelurile sale a caror tehnica o dusese aproape de perfectiune si tablourile sale - florile lui Luchian dovedind prin simplitatea lor si tehnica deosebita un talent urias. Artistul a reusit sa imortalizeze splendorile peisajului romanesc cu o tehnica unica prin simplitatea si finetea ei.


Autoportret

"Peisaj de la Moinesti"

"Gladiole"

Vizualizari : 16267